Verkeersstrafrecht

Invordering rijbewijs
De politie kan in een aantal gevallen uw rijbewijs invorderen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een alcoholcontrole (waarbij u heeft moeten “blazen” en is vastgesteld dat u teveel alcohol heeft gedronken), een grove snelheidsovertreding of als de politie meent dat u met uw rijgedrag een gevaar op de weg vormt.

Inhouding rijbewijs
De officier van justitie dient vervolgens binnen 10 dagen te beslissen of u uw rijbewijs wel of niet terugkrijgt. De officier van justitie hanteert daarbij landelijke richtlijnen. Als de officier van justitie besluit uw rijbewijs in te houden dan gebeurt dit, afhankelijk van de geconstateerde overtreding, voor een termijn van 2 tot 12 maanden. De inhouding geldt in ieder geval tot aan het moment dat uw zaak voor de rechter komt. Dit kan vaak maanden duren, met alle gevolgen van dien.

Problemen door invordering/inhouding rijbewijs
Het tijdelijk niet kunnen beschikken over uw rijbewijs zorgt vaak voor veel problemen. U kunt bijvoorbeeld uw werk niet meer uitvoeren of de kinderen niet meer naar de opvang brengen. De invordering van uw rijbewijs kan ook grote financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever geen vervangende werkzaamheden voor u heeft en tot ontslag overgaat. Voor zelfstandig ondernemers kan de invordering zelfs tot gevolg hebben dat uw onderneming geheel stil komt te liggen. Ook uw gezin wordt daar de dupe van.

Rijbewijs terug?
U wilt uw rijbewijs natuurlijk zo snel mogelijk terug. Eckhardt Advocatuur kan u daarbij op snelle en deskundige wijze helpen. Wij zullen u tijdens het (telefonische en vrijblijvende) intakegesprek direct duidelijkheid verschaffen maken over de mogelijkheden en kosten om uw rijbewijs retour te krijgen.

 

Bel mij
Mail mij